Acupunctuur is een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde. Klachten zijn volgens de klassieke Chinese gedachtegang een signaal dat de balans van de lichaamsenergieën is verstoord. Acupunctuur wordt al vele duizenden jaren toegepast om ziekte te genezen, klachten te verlichten en de natuurlijke weerstand te verhogen. (bron www.acupunctuur.nl) De energie in het lichaam volgt bepaalde banen, meridianen genoemd. Op deze banen liggen de acupunctuurpunten, net onder de huid. Deze punten vormen de toegangspoorten tot de lichaamsenergieën. Door het behandelen van bepaalde punten wordt de energiebalans in het lichaam hersteld. Voor een behandeling worden punten uitgekozen die de klachten het beste beïnvloeden. Deze punten worden geactiveerd door er dunne naaldjes in te zetten.
Acupunctuur kan vele klachten verhelpen of verminderen, zowel in acute als in chronische situaties. Voorbeelden zijn hoofdpijn, migraine, hooikoorts, klachten van het spijsverteringsstelsel, darmproblemen, blaasklachten, menstruatieklachten, overgangsproblemen, gewrichts- en/of spierklachten, RSI, spanningsklachten, vermoeidheid.
Een eerste consult voor acupunctuur begint met een uitgebreid vraaggesprek naar de klachtgeschiedenis. Vervolgens wordt de pols gevoeld en de tong bekeken. Dit onderzoek van de pols en de tong geeft een beeld van de verdeling van bloed en energie in het lichaam. Dit zijn de drie peilers waarop een Chinese diagnose wordt gesteld. Op grond van deze diagnose wordt een behandelplan opgesteld. Er worden punten geselecteerd om aan te prikken.
Afhankelijk van de situatie worden leefregels besproken en kan er een voedingsadvies gegeven worden.
Bij elke volgende behandeling wordt het resultaat geëvalueerd, de tong bekeken en de pols gevoeld. Van het behandelresultaat hangt af of de behandeling op dezelfde wijze wordt voortgezet of dat het behandelplan bijgesteld wordt.
De acupuncturist werkt met gesteriliseerde naalden die éénmalig worden gebruikt.
De eerste behandeling duurt een uur, vervolgbehandelingen drie kwartier.
Acupunctuur wordt (gedeeltelijk) vergoed door de aanvullende verzekeringen van de meeste zorgverzekeraars. Voorwaarde voor vergoeding is bijna altijd dat de acupuncturist lid moet zijn van een erkende beroepsvereniging. Willem Hoogenstrijd en Tineke in ’t Veld zijn lid van de NVA (Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur). Om te weten wat in uw situatie precies de vergoedingsregeling is, kunt u het beste navraag doen bij uw verzekeraar of kijk op www.acupunctuur.nl.
Voor acupunctuurbehandelingen heeft u in het algemeen geen verwijzing van een arts nodig. Ook hier wordt aangeraden uw verzekeringspolis erop na te kijken.